Waarom een coöperatie?

Er is gekozen voor de structuur van een coöperatie omdat de leden geen traditionele organisatie willen vormen maar een netwerk. Een netwerk van bewogen professionals met uiteenlopende achtergrond met één gemeenschappelijke wens: vreedzamer samenleven en samenwerken. Ieder lid is zelfstandig ondernemer. In wisselend verband werken we samen aan opdrachten of projecten. Zo zijn we hyperlicht georganiseerd en kunnen we toch onze ervaring, deskundigheid en creativiteit bundelen. Op deze manier hebben onze partners of opdrachtgevers wel de lusten en niet de lasten van een traditioneel ‘bureau’.

De toekomst van de coöperatie

Een jaar na de oprichting van de coöperatie hebben we de balans opgemaakt. Ondanks de prachtige opdrachten (ruim 400 man dialoogtraining gegeven, honderden individuele gesprekjes gevoerd met de bezoekers van de voorstelling Give Peace a Chance op festival De Parade en workshops gegeven op een middelbare school en een hbo opleiding parallel aan deze voorstelling) werd duidelijk dat de coöperatieve samenwerkingsvorm in de praktijk eigenlijk geen meerwaarde opleverde. 

Vandaar dat wij, de leden van de coöperatie, besloten hebben om de focus van de coöperatie op het netwerken te leggen en niet meer op opdrachten. Komend voorjaar gaan we daar verder vorm aan geven. Heeft u toch een opdracht voor ons dan kunt u nu terecht bij Een Goed Gesprek of een van de andere leden van de coöperatie.

De leden

Onze leden hebben gemeenschappelijk dat zij in hun werk steeds op zoek zijn naar wat mensen verenigt en bindt. Zij doen dat als adviseur, als trainer, als (proces-)begeleider, als onderzoeker, als trainingsacteur, als theatermaker, als filmer, als schrijver of als spreker. 

Naast de leden zijn nog andere professionals bij de coöperatie aangesloten. Vanwege hun bijzondere expertise en betrokkenheid bij het doel van de coöperatie. Zo kunnen zij inspringen of aansluiten waar nodig.
(Hier komt een overzicht van portretfoto’s met een korte persoonlijke tekst van ieder over zijn/haar motivatie om verbonden te willen zijn aan de coöperatie.)


Annette Lubbers, bestuurslid/trainer

‘What makes the man tick?’ Tijdens een documentaire cursus werd me uitgelegd dat een goede documentaire antwoord geeft op deze vraag. Eerst dacht ik dat ik documentairemaker wilde worden. Tot ik ontdekte dat ik ìedere zoektocht naar een antwoord op deze vraag interessant vond. Onbewust werd het de drijfveer onder mijn werk als journalist en communicatieadviseur. Zodra ik inzicht kreeg in wat mensen beweegt en waar ze naar verlangen, dient het verhaal of de communicatieaanpak zich als vanzelf aan. Zo zit het nu ook met de dialoog. Als we in een gesprek kunnen openbaren ‘What makes us tick’, ontstaat ‘humane’ verbinding op een natuurlijke manier. Als ik dat zie gebeuren, gaat mijn hart een beetje sneller ‘ticken’. 
www.annettelubbers.nl  en www.eengoedgesprek.net


Artwin Nuhn, bestuurslid

Ik hou van taal. En menselijk gedrag boeit me enorm. Daarom studeerde ik Nederlandse Taal- en Letterkunde en Bedrijfscommunicatie in Nijmegen en maakte ik van communicatie mijn werk. Een paar jaar deed ik dat bij commerciële bureaus, maar verder in de gezondheidszorg - als communicatieadviseur maar ook als leidinggevende - omdat daar communicatie van wezenlijke betekenis is en werken doorgaans een keuze van het hart. De laatste jaren heb ik mij toegelegd op luisteren. Omdat waarachtig luisteren verduidelijkt, betekenis geeft, verbindt en vervult. En dat is wat veel mensen in werkrelaties zoeken, nu meer dan ooit. Daarom maak ik van luisteren mijn werk. En geef ik betekenis aan de verhalen die ik hoor. Dat doe ik in allerlei vorm. Mijn relatie met dat thema Luisteren is tevens de reden waarom ik mij verbonden heb aan De Dialoog Coöperatie.
www.lieverluisteren.nl


Karel Salet, trainer

Door mijn ruime ervaring als hulpverlener in de gezondheidszorg heb ik vele gesprekstechnieken en methodes langs zien komen. Maar er is er niet één die mij zo fascineert en geraakt heeft als Geweldloze Communicatie. Nadat ik er in 2013 mee in aanraking kwam, duurde het niet lang voordat deze methode de basis werd van hoe ik het contact met anderen aanga. Kort daarna gaf ik mijn eerste training aan collega-hulpverleners. Dit beviel zo goed dat ik inmiddels mijn werk als hulpverlener achter mij heb gelaten en mij volledig richt op het trainen en coachen van professionals en particulieren.
www.heart-talks.nlJagruti Haas, trainer

Ik heb veel gereisd en jarenlang van veel therapeutische methoden geproefd, verschillende meditatietechnieken ervaren en daaruit als counselor mijn eigen mix van West en Oost gecreëerd. Inmiddels heb ik ruim twintig jaar ervaring in individuele begeleiding en het begeleiden van groepen. In 2014 las ik mijn eerste boek van Marshall Rosenberg en heb sindsdien veel trainingen gevolgd en in geweldloze communicatie mijn weg gevonden om mij in te zetten voor echte verbondenheid tussen mensen. In mijn praktijk werk ik veel met mensen die samen op zoek zijn naar wat hun (nog) verbind en geweldloze communicatie is daar een onmisbare tool in geworden.
www.counselingijburg.nlChahna Broersma, trainer

Tijdens mijn werk als verpleegkundige in de psychiatrie en ook privé viel het me op hoe groot de invloed is van relaties op ons welzijn. Goede relaties met anderen, met je familie, je partner, vrienden en collega's plus een goede relatie met jezelf zijn in mijn ogen essentieel voor een gelukkig en vervullend leven. Het is alleen lang niet altijd eenvoudig om die relaties goed te houden en goed voor jezelf op te komen. Het valt of staat in hoge mate met onze manier van communiceren. Ik ben daarom trainingen gaan volgen in communicatie. Na mijn opleiding Verbindende (geweldloze) Communicatie ben ik opleidingsassistent en coach geworden en zelf trainingen gaan geven. Verbindende communicatie is de meest krachtige methode die ik ken. De dialoog aangaan, werkelijk luisteren naar wat ons beweegt en van daaruit samen tot relevante oplossingen komen, daar zet ik me met liefde voor in.Dette Glashouwer, trainer

'Als je waarheid wáár durft te laten zijn, maakt je ziel een sprongetje van vreugde' hoorde ik ooit iemand tegen me zeggen, en dat inspireert me nog steeds. Van alle stromingen die ik ben tegengekomen geeft vooral Geweldloze Communicatie me daarvoor praktische instrumenten in handen. Er is een andere waarheid onder irritaties of misverstanden dan wat je soms denkt. Ik faciliteer graag het proces waarbij oordelen verzachten als elke behoefte tevoorschijn mag komen om ertoe te doen. Naast trainer ben ik theatermaker. Een voorproefje van mijn nieuwe voorstelling is deze zomer alvast te zien op festival De Parade: Give Peace a Chance revisited , een introductie tot Geweldloos Communiceren en hoe je vrede gewoon kunt leren.
www.detteglashouwer.comLeonard van Herwijnen, trainingsacteur

In 2002 studeerde ik af van de SPH en in 2007 van de studio Herman Teirlinck (kleinkunst). Mijn certificaat voor trainingsacteren kreeg ik in 2012 en al snel daarna stapte ik over van begeleidingswerk in de verstandelijk gehandicapten sector naar het trainingsacteren binnen s Heeren Loo. Ik haakte aan bij een startend project waarbinnen geweldloze (verbindende) communicatie later een grote rol zou gaan spelen. De unieke combinatie van enerzijds kennis binnen de sociale sector en anderzijds in het trainingsacteren zorgde voor een goede aansluiting. Inmiddels heeft de non-violent communication een dierbare plek in mijn hart gekregen en ben ik van mening dat het de wereld kan verbeteren.
www.leonardvanherwijnen.eu


Lizette Hofsteenge, 

'Bij jezelf beginnen, maar niet bij jezelf eindigen' 
In mijn werk als trainingsactrice stel ik me altijd op ten dienste van de deelnemer.  De persoonlijke vraag binnen een werkcontext en het onderzoek dat daarop volgt zijn twee dingen die ik fascinerend blijf vinden: iedereen is zo anders, doet het  anders en dat maakt de samenwerking soms ook zo spannend. Ik gebruik spel om reacties op te roepen, het voelbaar te maken en geef mensen inkijkjes over hoe ik in mijn rol de ander ervaar. Uiteindelijk gaat het nooit over het aanleren van trucjes,  maar dat we met elkaar in gesprek zijn. Daarna volgt het ontrafelen en het verhelderen om vervolgens met nieuwe inzichten de werkvloer op te gaan.
Tom van Es, trainingsacteur

Na een opleiding gevolgd te hebben als trainingsacteur, werk ik nu meer dan 10 jaar in dit vak. Wat mij nog altijd erg aanspreekt is het altijd groeiende inzicht in effecten van communicatie. Steeds weer ontdek ik daarin nieuwe aspecten. Ondanks dat in communicatie algemene wetmatigheden kunnen worden aangewezen, blijkt de praktische aanwenning ervan steeds weer een individuele aangelegenheid en daarmee een unieke mix. Die paradox blijft me boeien. Wat ik als trainingsacteur belangrijk vind is dat de deelnemers met wie ik een rollenspel speel, blijven voelen dat ik aan hun kant sta. Ook al doet het rollenspel uiterlijk anders vermoeden. Deze basis van vertrouwen maakt dat je echt samen kan werken aan inzicht in en verandering van communicatie. De De Dialoog Coöperatie creëert bij uitstek de setting om dat mogelijk te maken. Soraya Wunnink, trainingsacteur

Wat mensen raakt, hoe ze met elkaar in contact zijn of komen, dat is wat mij persoonlijk boeit in de samenleving. In mijn professie als podiumkunstenaar (actrice/ zangeres) vind ik de verbinding met mijn publiek dan ook het meest belangrijk. Kwetsbaar durven zijn. Communiceren, niet enkel vanuit je hoofd, maar vooral vanuit je hart. Dat is in deze individualistische tijd nog best een uitdaging! Toen ik in aanraking kwam met Geweldloze Communicatie ontdekte ik wat een verschil jíj in het contact met de ander kunt maken. Hoe je de dialoog kunt aangaan om op het niveau van gezamenlijke waarden en belangen te komen. Hoe je je daarmee daadwerkelijk verbindt met de ander en er van daaruit een open contact ontstaat. Met als achtergrond mijn studies Informatie- en communicatiewetenschappen en Muziektheater zoek ik naar een samensmelting van kunst en contact. Theater als medium voor verbinding, om samen mens te zijn.


Alwine Dijkstal, ‘spin in het web’

Als ‘spin in het web’ voel ik me het meeste op mijn plaats. Ik hou ervan om orde te scheppen in chaos, van het maken van planningen en schema’s waar logica en simpelheid uit blijken, structuren aan te brengen waar nodig, te spelen met getallen zodat begrotingen kloppen, financiën te ordenen zodat het inzichtelijk en overzichtelijk wordt (en de belastingdienst tevreden is;-). Het zijn voor mij allemaal puzzels en raadsels die ik graag op los, net zo lang tot het klopt. Bij De Dialoog Coöperatie vind ik het fijn om deze ondersteuning te bieden aan een mooie groep trainers en acteurs die echt een verandering kunnen brengen voor de cursisten van de trainingen. En als ‘spin in het web’ achter de schermen draag ik op mijn manier daar hopelijk mijn steentje aan bij.


Onze Raad van Advies

De Dialoog Coöperatie wordt terzijde gestaan door een Raad van Advies. Die bestaat uit mensen die – ieder op hun eigen manier – een bijzondere betrokkenheid tonen met het thema Dialoog en alle aspecten die daarbij horen, en daar ook beroepshalve mee bezig zijn. Het is hun wens de coöperatie te ondersteunen in het realiseren van hun doelstelling. Momenteel bestaat de Raad van Advies uit de volgende leden:

Noëlle Aarts

Professor Socio-Ecological Interactions binnen the Institute for Science in Society (ISiS) aan de Radboud Universiteit van Nijmegen

In de wereld van vandaag moeten wij ons extra toeleggen op onze relatie met andersdenkenden; oprechte aandacht en respect voor andersdenkenden zijn voorwaarden om een constructieve dialoog aan te gaan. Hier valt nog veel te leren.

Corine Jansen
Certified Listening Professional, mede-oprichter en bestuurslid van de stichtingen Nederland-Luistert en Narrative Healthcare Network

Complexe problemen kunnen we niet alleen oplossen: daarvoor hebben we elkaar nodig. Om tot een goede samenwerking te komen moeten we met elkaar de dialoog voeren. En om nieuwsgierig te blijven naar andere perspectieven op eenzelfde thema. Omdat er vanuit nieuwsgierigheid nog zoveel te ontdekken valt. Omdat het ook veel leuker is om te leren van elkaar als we er zelf voor kiezen in plaats overtuigd te (moeten) worden door een ander.Michael Meyer
Strategisch communicatieadviseur, specialist in interne communicatie en verandering, mede-oprichter van Orange Otters verandercommunicatie

Als communicatieadviseur valt het me op hoe moeilijk het schijnbaar is om echt met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. We hebben teveel geleerd om het knellende pak van onze positie te dragen. Het is zalig om mensen te helpen om dat uit te doen en kwetsbaar te durven zijn. Echte dialogen zijn hard nodig. Ik zie De Dialoog Coöperatie als aanjager en kenniscentrum en help daar graag aan mee.”Yoram Mosenzon
eigenaar van www.connecting2life.com en gecertificeerd (internationaal) trainer in Nonviolent Communication

I am happy to support De Dialoog Coöperatie because I deeply share their values, intentions and the sort  of transformation they are after: spreading skills to support Cooperation, Connection and Understanding between colleagues, neighbors, social groups and  more. I am very happy that Nonviolent  Communication (by Marshall Rosenberg) is also used as a skill they work with. Knowing personally and working with each of the NVC-trained members I fully trust each of their knowledge, skills and intentions.

 
Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van de Coöperatie? 

Volg ons dan online of neem contact met ons op:

Annette Lubbers T 06 1216 6334, E Annette@dedialoogcooperatie.nl

Artwin Nuhn T 06 1195 9331, E Artwin@dedialoogcooperatie.nl

Of met onze coördinator:

Alwine Dijkstal T 06 5230 0996, E Alwine@dedialoogcooperatie.nl 


 

lees hier de algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden De Dialoog Coöperatie v2.pdf (5.36MB)
lees hier de algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden De Dialoog Coöperatie v2.pdf (5.36MB)